Home

Resepi Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power Cepat 8 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power - velavinkabakery.com

47 Bahan - Bahan Resepi Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 47 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan A : Nasi.
  2. Sedia 5 cawan - beras - saya guna beras biasa aje.
  3. Sedia 7 1/2 cawan - air.
  4. Sedia 1 - inci halia - diketuk **.
  5. Sedia 2 - biji bawang merah - dihiris **.
  6. Sedia 1 batang - serai - diketuk **.
  7. Sedia 1 - kuntum lawang **.
  8. Sedia 1 batang - kulit kayu manis **.
  9. Sedia 1 helai - daun pandan.
  10. Sedia 1 - sudu kecil garam.
  11. Sedia 2 - sudu besar marjerin.
  12. Sedia sedikit - serbuk kunyit - saya guna hujung sudu aje.
  13. Sedia - Bahan B : Ayam.
  14. Sedia 1 - ekor ayam - belah 2 - tak nak belah pun tak apa.
  15. Sedia 1 - sudu kecil garam.
  16. Sedia 1 - sudu kecil serbuk kunyit.
  17. Sedia 2 sudu makan - gula.
  18. Sedia 2 sudu makan - madu - jika ada.
  19. Sedia 7 - sudu besar kicap lemak manis - tak kisah kicap brand apa pun.
  20. Sedia - Bahan C : Kicap.
  21. Sedia 2 cawan - air panas.
  22. Sedia 2 ulas - bawang putih - diketuk.
  23. Sedia 5 - sudu besar kicap.
  24. Sedia 2 sudu makan - sos tiram.
  25. Sedia 30 gm - gula melaka / nisan.
  26. Sedia 1 - sudu kecil garam halus - jika perlu untuk sesuaikan rasa.
  27. Sedia - Bahan D : Cili.
  28. Sedia 5-6 - biji cili besar merah **.
  29. Sedia 5 - biji cili api **.
  30. Sedia 2 cawan - air panas **.
  31. Sedia 2 ulas - bawang putih **.
  32. Sedia 4 - biji limau kasturi - perah ambil jus **.
  33. Sedia 30 gm - gula melaka **.
  34. Sedia 1 - sudu kecil garam - untuk sesuaikan rasa.
  35. Sedia 2 sudu makan - gula.
  36. Sedia 1 - inci halia - dihiris **.
  37. Sedia - Salad.
  38. Sedia - Bahan E : Sup bilis.
  39. Sedia 1 - sup bunjut.
  40. Sedia 1 - mangkuk kecil ikan bilis.
  41. Sedia 2 ulas - bawang putih - dihiris **.
  42. Sedia 2 - biji bawang merah - dihiris **.
  43. Sedia 3 - biji cili - jika suka.
  44. Sedia 1.5 liter - air - agak sendiri pun boleh.
  45. Sedia 1 1/2 - sudu kecil garam atau secukup rasa - Jika ada kiub ikan bilis lagi mudah.
  46. Sedia - Bahan sampingan :.
  47. Sedia - Timun.

8 Instructions Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power

Dah ada 47 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Part masak nasi guna rice cooker : Bersihkan beras, sukat air seperti biasa. Dalam kuali panaskan marjerin tumis bahan bertanda (**) hingga naik aroma, kemudian terus tuangkan ke dalam periuk beras tadi..
  2. Letak daun pandan, serbuk kunyit dan garam kacau sekata tekan suiz biarkan nasi masak. Apabila air kering gemburkan nasi supaya nasi masak elok dan cantik berbutir..
  3. Part ayam : Bersihkan ayam, lumurkan dengan kesemua bahan. Pastikan air kukusan sudah mendidih kukus ayam hingga masak..
  4. Apabila sudah masak, keluarkan dari kukus letak kicap dan lumur lagi sekali pada ayam, Pastikan minyak banyak dan cukup panas goreng ayam api jangan kuat hingga kelihatan keemasan "golden". Angkat dan toskan minyak. Jika inginkan ayam dibakar, bakar hingga kelihatan "golden" juga..
  5. Part kicap : Dalam kuali didihkan air, masukkan semua bahan biarkan masak sebentar, siap.. tuangkan ke dalam bekas..
  6. Part cili : Satukan semua bahan bertanda (**) dalam blender, kisar hingga hancur tuang ke dalam kuali masak hingga mendidih dan perasakan. Jika inginkan cili sedikit pekat letak sedikit bancuhan tepung jagung. Cili ni sedap jika rasanya ada manis-manis pedas..
  7. Part sup bilis : Dalam kuali panaskan sedikit minyak, tumis bahan bertanda (**), letak ikan bilis apabila naik aroma tuang air dan masukkan sup bunjut. Perasakan sup secukupnya, masak hingga mendidih.. siap tuang ke dalam bekas. Tabur bawang goreng, daun sup & daun bawang..
  8. Sedia dihidang set lengkap nasi ayam. Nota : Beras biasa - Formula terbaik untuk memasak nasi adalah 2:3 iaitu, 1 cawan beras bersamaan dengan 1 1/2 cawan air. Guna cawan sukat yang sama. Beras basmathi - Gunakan sukatan air dan beras yang sama. Katakan guna 3 cawan beras, maka airnya juga haruslah 3 cawan air. Guna cawan sukat yang sama..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!