Home

Cara Memasak Buah [email protected] onde #phoppercuma Mudah 5 Bahan

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Buah [email protected] onde #phoppercuma di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Buah [email protected] onde #phoppercuma yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Cara-cara Membuat Buah Melaka / Onde Onde Gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka ditengah-¬≠tengahnya. Buah melaka/onde-onde gebu dan enak sedia untuk dihidang. Kali ini dgn resepi kuih buah melaka (onde-onde) versi resepiraidah yg tidak bersalut kelapa parut.

Buah melaka@Onde onde #phoppercuma - velavinkabakery.com Namun saat ini sudah banyak kreasi resep onde-onde. Sehingga tak jarang kamu bisa mendapati penjual kudapan ini dengan beragam warna. In Singapore and Malaysia, onde-onde refers to glutinous rice balls dessert.

5 Ingredients of Resepi Buah [email protected] onde #phoppercuma

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Buah [email protected] onde #phoppercuma ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Sebungkus kecil Tepung pulut.
  2. Sedia - Air daun pandan.
  3. Sedia 3 - ketul Gula melaka.
  4. Sedia 1 - biji Kelapa parut.
  5. Sedia - Garam Secukup rasa.

Its pandan flavoured skin wraps semi-melted palm sugar that would burst upon the first bite. Ondeh-Ondeh, Pandan-Flavored Glutinous Rice Balls with Palm Sugar, Buah Melaka, Klepon. Melaka guna pokok buah-buahan tempatan sebagai landskap. Onde-Onde is one of the traditional kuih in Malaysia (kuih is term for Malaysian cakes, pastries if you will).

6 Cara Memasak Buah [email protected] onde #phoppercuma

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Buah [email protected] onde #phoppercuma pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Bancuh tepung pulut bersama dengan air daun pandan.Jangan smp adunan lembik atau cair. Sekadar menjadi satu doh..
  2. Sementara itu potong gula melaka. Saya guna kacip sebab lebih senang untuk memotong. Potong saiz yg anda inginkan..
  3. Masak air diatas api sehingga mendidih. Sementara itu bolehlah digentel adunan tepung dgn gula melaka yg dihiris tadi. Letakkan gula melaka ditengah dan bentuk kan menjadi bulat..
  4. Masukkan satu persatu adunan yg digentel tadi didalam air yg mendidih. Adunan yg timbul adalah adunan yg sudah masak..
  5. Gaulkan onde onde didalam kelapa parut yg sudah digaul dgn sedikit garam..
  6. Onde onde tadi bolehlah dihidangkan untuk hidangan sarapan pagi atau petang. Selamat mencuba..

They are either made from sweet potato or glutinous rice flour. The cute little onde-onde-also spelled as ondeh-obdeh-are infused with pandan (screwpine leaf) juice and filled with "Gula Melaka". "Buah melaka atau Onde-onde dragon fruit. Dragon fruit tak payah tapis bagai blend terus gaul dan uli kaler asli dan sedappppp. Onde-onde, ondeh-ondeh or in Indonesia - klepon is a dessert or tea-time snack made out of glutinous rice flour or sweet potato, filled with gula melaka (coconut palm sugar) and coated with grated coconut. Onde-onde can be found in morning markets, school canteens and sold by Mak Cik's or Pak.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Buah [email protected] onde #phoppercuma ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!