Home

Resepi Kuih Lapis Pes Kacang Merah Sedap 10 Bahan

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Kuih Lapis Pes Kacang Merah di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kuih Lapis Pes Kacang Merah yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Kuih Lapis Pes Kacang Merah - velavinkabakery.com

10 Ingredients of Resepi Kuih Lapis Pes Kacang Merah

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kuih Lapis Pes Kacang Merah ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Bahan.
 2. Sedia 1 cawan - tepung gandum.
 3. Sedia 1 cawan - tepung beras.
 4. Sedia 200 ml - santan.
 5. Sedia sedikit - garam.
 6. Sedia 1/2 cawan - gula (sebab paste kacang dah manis).
 7. Sedia 400 gram - pes kacang merah.
 8. Sedia - pewarna merah dan kuning.
 9. Sedia 1 cawan - air panas untuk larutkan gula.
 10. Sedia 3 cawan - air biasa.

7 Step by Step Kuih Lapis Pes Kacang Merah

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kuih Lapis Pes Kacang Merah pula. Simple saja cuma 7 langkah.

 1. Cara2 Larutkan gula dengan 1 cawan air panas.Masukkan santan dan 3 cawan air..
 2. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.Tapis adunan untuk hilangkan bintil-bintil yang tidak larut..
 3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Pertama, warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna merah, yang kedua ditambahkan dengan pes kacang merah dan dikacau hingga sebati, dan yang ketiga warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna kuning.Sapu loyang dengan minyak masak supaya kuih tak melekat pada loyang nanti..
 4. Masukkan setengah daripada adunan warna merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit..
 5. Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya. Masukkan setengah daripada adunan yang dicampur pes kacang merah. Kukus 5 minit. Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya..
 6. Masukkan setengah daripada adunan warna kuning. Kukus 5 minit.Ulang langkah di atas untuk lapisan pes kacang merah, kuning dan akhir sekali merah.Setelah selesai semua lapisan, kukuskan lagi selama 30 minit..
 7. Siap.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kuih Lapis Pes Kacang Merah ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!