Home

Cara Memasak Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy Sedap 13 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Ayam Madu Bakar Simple Guna Pemanggang Ajaib Je Ayam bakar adalah menu yang biasanya ada di malam tahun baru. Ikuti tips membakar ayam supaya empuk dan juicy berikut ini yuk.

Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy - velavinkabakery.com Ada tips penting untuk membuat ayam bakat jadi juicy enak. Ternyata membuat ayam panggang tidak semudah yang terlihat. Ayam harus matang hingga bagian dalamnya.

13 Bahan - Bahan Resepi Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - . Bahagian ayam pilihan dibersihkan dan dikelar sedikit agar cepat masak.
  2. Sedia - (10 ketul drumstick/5 bahagian paha ayam).
  3. Sedia 2 - . 1 sudu besar serbuk kunyit.
  4. Sedia 3 - . 1 sudu besar cili kisar.
  5. Sedia 4 - . 2 sudu gula melaka.
  6. Sedia 5 - . 1 sudu kecil garam.
  7. Sedia 6 - . 2 sudu besar sos cili.
  8. Sedia 7 - . 1 sudu kecil pes asam jawa (saya guna jenama Adabi).
  9. Sedia 8 - . 1 sudu besar sos tiram.
  10. Sedia 9 - . 6 ulas bawang putih (diketuk).
  11. Sedia 10 - . 1/2 sudu kecil serbuk Oregano.
  12. Sedia 11 - . 1/2 sudu kecil daun Thyme kering.
  13. Sedia 12 - . 6 sudu besar minyak masak.

Saat digigit bagian luarnya garing tetapi dalamnya juicy. Ayam Bakar Lada Hitam ini pasti dapat memikat selera sesiapa pun. Dengan menggunakan bahan-bahan aromatik seperti bawang putih, lengkuas, halia, serai dan asam gelugur, ayam bakar ini memang juicy dan penuh dengan rasa yang pasti akan membuat anda jilat jari. Resepi ayam golek ini telah menjadi viral dan mandapat ribuan perkongsian.

12 Cara Membuat Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy pula. Simple saja cuma 12 langkah.

  1. Campurkan semua bahan ke dalam bekas berisi ayam. Gaul hingga sebati..
  2. Perap ayam seelok-eloknya 1 jam atau lebih..
  3. Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana. Masukkan minyak..
  4. Masukkan ayam yang sudah diperap ke dalam kuali panas dan tutup kuali agar ayam masak sekata dan tidak kering..
  5. Lebihan air perapan yang mengandungi bawang putih disimpan..
  6. Api dibiarkan sederhana sepanjang masakan..
  7. Balikkan ayam setiap 3 minit sehingga isi ayam masak. Biarkan kuali dalam keadaan bertutup (ini untuk memastikan agar isi ayam kekal 'juicy' dan bahagian luar dibakar sekata)..
  8. Periksa sekali-sekala agar ayam tidak hangus..
  9. Bila ayam sudah masak, tuangkan lebihan air perapan tadi (bersama-sama bawang putih) dan gaulkan dengan ayam hingga sekata selama 1 minit agar air perapan menjadi pekat..
  10. Padamkan api dan hidangkan ayam..
  11. Ayam bakar "juicy" sesuai dihidangkan bersama salad, hirisan timun dan tomato untuk nasi ayam/nasi putih atau sedap dimakan begitu sahaja. Boleh juga dibuat ayam bakar untuk majlis bbq..
  12. Selamat mencuba. 😊.

Ayam bakar set, nice food and environment but dissapointed with their services. Puas hati sebab dapat bahagian dada, expect mcm kering but ya allah sedap lembut juicy ok. Tulis sambil telan air liur. 😢. Mari simak tips membuat ayam bakar ala restoran menggunakan SO GOOD Ayam Potong yang berkualitas tinggi. Selain pada rasa dan aromanya, kenikmatan ayam bakar juga terletak pada daging ayam yang juicy.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Bakar "Juicy" - Simple and Easy ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!