Home

Resepi Creamy Mushroom Soup Sedap 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Enak.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Creamy Mushroom Soup di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Creamy Mushroom Soup yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Creamy Mushroom Soup - velavinkabakery.com

9 Bahan - Bahan Resepi Creamy Mushroom Soup

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Creamy Mushroom Soup ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 10 - biji cendawan butang (samada jenis 'white' atau 'brown').
  2. Sedia 1/2 - biji bawang Holland (dicincang).
  3. Sedia 1/2 cawan - lobak merah cincang (jika tiada tidak mengapa).
  4. Sedia 2 ulas - bawang putih (dicincang).
  5. Sedia 200 ml - Cooking Cream (satu kotak kecil).
  6. Sedia 1/2 - sudu kecil kiub pati ayam Maggi.
  7. Sedia - Secubit garam halus (terpulang selera).
  8. Sedia 1 - sudu kecil lada hitam (saya guna yang jenis ditumbuk kasar).
  9. Sedia 3 - sudu besar minyak zaitun/minyak masak.

4 Cara Penyediaan Creamy Mushroom Soup

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Creamy Mushroom Soup pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Masukkan minyak zaitun. Apabila minyak telah panas, tumiskan bawang putih dan bawang holland. Tunggu hingga bawang layu dan naik bau wangi bawang..
  2. Kemudian masukkan cendawan yang telah dibersihkan dan dihiris. Saya menggunakan separuh 'white button mushroom' dan separuh lagi dari jenis 'brown button mushroom'. Tumis hingga cendawan agak layu..
  3. Kemudian masukkan 'cooking cream', lada hitam, kiub pati ayam. Kacau sup dengan perlahan-lahan hingga sup telah mendidih. Sejukkan sup sebentar..
  4. Setelah sup agak suam, masukkan ke dalam mesin pengisar dan kisar dalam 5 saat. Saya suka tekstur cendawan dan lobak merah agak kasar jadi saya tidak kisar begitu lama. Terpulang pada citarasa anda jika suka sup yang halus,boleh kisar dengan lebih lama. Siap. Sup sedia dihidangkan. Jika suka, anda boleh menghiaskan sup dengan potongan roti bawang putih atau hirisan cendawan panggang..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Creamy Mushroom Soup ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!