Home

Resepi Kepak Ayam Bakar Berempah Sedap 9 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Kepak Ayam Bakar Berempah di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kepak Ayam Bakar Berempah yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Kepak Ayam Bakar Berempah - velavinkabakery.com

9 Ingredients of Resepi Kepak Ayam Bakar Berempah

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kepak Ayam Bakar Berempah ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 10 - ketul kepak ayam.
 2. Sedia 1 camca - teh serbuk lada hitam.
 3. Sedia 1 camca - teh serbuk bawang putih.
 4. Sedia 1 camca - teh serbuk cili.
 5. Sedia 1 camca - teh rempah cajun.
 6. Sedia 1 camca - teh gula merah.
 7. Sedia 1 camca - teh garam gunung.
 8. Sedia 50 gram - keju mozarella parut.
 9. Sedia 1 camca - besar olive oil.

3 Cara Membuat Kepak Ayam Bakar Berempah

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kepak Ayam Bakar Berempah pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Sediakan bahan-bahannya - kepak ayam yang telah dicuci bersih dan ditoskan,rempah perapan,garam gunung,gula merah,keju mozarella dan olive oil..
 2. Gaul kepak ayam dengan kesemua bahan hingga rata.Perap selama 1 jam..
 3. Bakar kepak ayam di dalam kuali tidak melekat menggunakan api sederhana.Saya tutup kualinya dengan penutup supaya kepak ayam masak samarata.Selepas bahagian bawahnya kekuningan buka penutupnya dan balikkan,tutup semula,bakar hingga masak di kedua-dua bahagian.Tutup api,siap untuk dinikmati.....

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kepak Ayam Bakar Berempah ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!