Home

Resepi Bubur Ayam Cendawan Enak 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Bubur Ayam Cendawan di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bubur Ayam Cendawan yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Bubur Ayam Cendawan - velavinkabakery.com

7 Ingredients of Resepi Bubur Ayam Cendawan

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bubur Ayam Cendawan ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 cawan - beras.
  2. Sedia 3 cawan - air.
  3. Sedia 1 cawan - stok ayam.
  4. Sedia 4 - biji cendawan.
  5. Sedia 4 potong - ayam filet yg sedia potong kiub.
  6. Sedia 1 - biji telur masin.
  7. Sedia Daun - bawang untuk perhiasan.

3 Step by Step Bubur Ayam Cendawan

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bubur Ayam Cendawan pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Bersihkan/cuci beras terlebih dahulu. Kemudian, masukkan dalam periuk dan masukkan air serta air rebusan stok ayam. Saya masak atas dapur gas api perlahan selama 30minit..
  2. Jangan lupa masukkan ayam dan cendawan sekali. Sementara tunggu bubur masak boleh rebus telur masin dan potong daun bawang..
  3. Setelah bubur masak, siap untuk dihidang bersama telur masin dan daun bawang. Selamat mencuba!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bubur Ayam Cendawan ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!