Home

Cara Membuat Buah Melaka Bunga Telang Sedap 10 Langkah

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Buah Melaka Bunga Telang di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Buah Melaka Bunga Telang yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. English at bottom Buah Melaka Bunga Telang Bunga telang sendiri merupakan bunga yang awalnya berasal dari Asiatropis dan telah menyebar ke daerah tropika. Setelah itu lakukan pengecekkan terlebih dahulu sama halnya jika anda melakukan Cara Mengobati Cacar Buah Melon, perhatikan kondisi benih yang anda beli.

Buah Melaka Bunga Telang - velavinkabakery.com Kali ini Kutanam akan memberikan cara Bunga telang memiliki bentuk unik seperti kemaluan wanita, dan biasanya memiliki warna biru Sekarang Anda sudah siap melakukan pemindahan bibit bunga talang dari media semai ke media. Dalam melakukan penelitian bunga telang ini Azzahra dibantu oleh dua orang rekannya, yaitu Achmad Ilham Nurgina dan Andiny Aguningtyas. Minuman bunga telang kini semakin banyak dikonsumsi karena dipercaya memiliki banyak khasiat.

10 Ingredients of Resepi Buah Melaka Bunga Telang

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Buah Melaka Bunga Telang ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 cawan - air.
 2. Sedia 1/4 cawan (5 g) - bunga telang kering.
 3. Sedia 1 helai - daun pandan (simpul).
 4. Sedia 1/2 - ketul gula Melaka.
 5. Sedia 1 1/2 cawan - tepung pulut.
 6. Sedia 1 1/2 - sdb tepung gandum.
 7. Sedia 1/2 - sdt garam halus.
 8. Sedia 1/2 - biji (1 cawan) kelapa parut putih.
 9. Sedia 1/2 - sdt garam halus.
 10. Sedia 1 helai - daun pandan.

Inilah resep sederhana yang bisa Anda coba. Dikenal dengan nama latin Clitoria ternatea, bunga telang merupakan tanaman merambat yang tumbuh di sebagian besar wilayah Asia. Manfaat bunga telang, mungkin tidak diketahui banyak orang. Sebab, bunga berwarna biru ini, dikenal sebagai tanaman hias yang tumbuh di pekarangan.

10 Step by Step Buah Melaka Bunga Telang

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Buah Melaka Bunga Telang pula. Simple saja cuma 10 langkah.

 1. Masukkan air, bunga telang kering & daun pandan ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih & air bertukar menjadi warna biru..
 2. Sejukkan air rebusan & tapis. Ambil airnya sahaja sebanyak 1 cawan (Tambahkan dengan air biasa sekiranya tidak cukup)..
 3. Potong gula Melaka kepada ketulan kecil..
 4. Satukan tepung pulut, tepung gandum & garam..
 5. Masukkan air rebusan bunga telang sedikit demi sedikit..
 6. Uli tepung sehingga menjadi doh yang lembut..
 7. Ambil 1/2 sdb doh, leperkan & letakkan ketulan kecil gula Melaka..
 8. Tutup doh & bulatkan dengan kemas..
 9. Didihkan air di dalam periuk. Rebus buah Melaka. Bila sudah timbul, angkat & toskan..
 10. Masukkan buah Melaka ke dalam kelapa parut yang telah dikukus dengan sedikit garam & daun pandan. Gaulkan sehingga kuih bersalut dengan kelapa. Nota: - Jika doh cepat kering & sukar untuk dibulatkan, basahkan sedikit tapak tangan supaya lebih mudah untuk membentuk doh..

Bunga yang memilki nama medis Clitoria ternatea ini, berasal dari negara-negara di Asia Tenggara. Manfaat bunga telang sangat bagus untuk mengatasi berbagai penyakit. Ketahui khasiat bunga telang lainnya, kandungan, dan cara membuat di sini! Selain indah dipandang, manfaat bunga telang (Clitoria ternatea) atau juga disebut butterfly pea ini bagus untuk kesehatan, di antaranya. Masyarakat sebenarnya telah lama mengenal manfaat bunga telang untuk mengobati berbagai penyakit.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Buah Melaka Bunga Telang ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!