Home

Cara Memasak Onde Onde ❤️ Buah Melaka Sedap 3 Langkah

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Onde Onde ❤️ Buah Melaka di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Onde Onde ❤️ Buah Melaka yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Onde Onde ❤️ Buah Melaka - velavinkabakery.com

10 Ingredients of Resepi Onde Onde ❤️ Buah Melaka

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Onde Onde ❤️ Buah Melaka ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 8 - sudu tepung pulut.
 2. Sedia 2 - sudu tepung beras.
 3. Sedia - Secubit garam.
 4. Sedia 1 - sudu air kapur.
 5. Sedia - Perasa pandan.
 6. Sedia - Pewarna pandan.
 7. Sedia - Kelapa.
 8. Sedia - Air.
 9. Sedia - Inti.
 10. Sedia - Gula melaka.

3 Cara Membuat Onde Onde ❤️ Buah Melaka

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Onde Onde ❤️ Buah Melaka pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Satukan semua bahan kecuali kelapa dan air. Air dimasukkan sedikit demi sedikit smbil uli sehingga menjadi seperti dlm gambar..
 2. Ambil secubit tepung, leperkan dan dimasukkan potongan gula melaka sbg inti. Selepas digentel terus di masukkan ke dalam air mendidih dan tunggu shingga onde onde terapung. Bila terapung maksudnye sudah masak..
 3. Angkat tepung yg sudah terapung dan trus gaul bersama kelapa. Siap!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Onde Onde ❤️ Buah Melaka ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!