Home

Resepi Ayam atau Seafood Goreng Green Curry Mudah 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam atau Seafood Goreng Green Curry di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam atau Seafood Goreng Green Curry yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Green curry khas Thailand bisa jadi pilihan makan siang. Dengan paduan potongan ayam atau ikan sangat nikmat disantap dengan nasi putih. Selain green curry, Anda juga bisa mencicip menu lainnya yang tak kalah enak.

Ayam atau Seafood Goreng Green Curry - velavinkabakery.com Restaurants near Ayam Goreng Bu Tini. Best Green Curry in Yogyakarta Region. Ayam Goreng Lengkuas, resep klasik bagi mereka yang mencari selingan selain serundeng ataupun kremes.

10 Ingredients of Resepi Ayam atau Seafood Goreng Green Curry

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam atau Seafood Goreng Green Curry ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan 1 - Ayam atau Seafood (Udang, Sotong).
  2. Sedia 4 - ketul ayam bersaiz kecil.
  3. Sedia 4-6 - ekor udang atau sotong.
  4. Sedia - Bahan 2 - Bahan Perapan.
  5. Sedia 2 - sudu besar green curry paste.
  6. Sedia 2 - sudu besar minyak masak (minyak kelapa atau zaitun).
  7. Sedia 1 - sudu besar gula.
  8. Sedia 1/2 - sudu kecil garam.
  9. Sedia - Bahan 3 - Mengoreng.
  10. Sedia 1 cawan - minyak masak (minyak kelapa atau zaitun).

Yuk, cari tahu cara membuatnya yuk! Resep Ayam Goreng Lengkuas, Tambah Sambal Lebih Nikmat! Bisa goreng atau bakar, buat berdua pun sebenarnya masih kelebihan. Ayam goreng tepung biasanya dihadirkan dengan saus sambal atau saus tomat.

4 Instructions Ayam atau Seafood Goreng Green Curry

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam atau Seafood Goreng Green Curry pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Rebus “Ayam - Bahan 1” sampai masak dan empuk. Angkat dan sejukkan sedikit. Boleh skip process ni kalau pakai seafood..
  2. Perap “bahan 2” bersama ayam tadi atau seafood, lebih kurang 15 minit atau lebih..
  3. Panaskan “bahan 3” 1 cawan minyak masak dan goreng ayam sampai garing. Siap, ayam boleh dihidangkan bersama minyak yang digoreng tadi. Minyak boleh dijadikan dipping untuk roti jugak. Sebab tu gunakan minyak yang berhasiat untuk resepi ni..
  4. Untuk yang mengunakan seafood, goreng sekejap sahaja sehingga seafood berubah warna. Keluarkan seafood dari minyak dan sambung mengoreng minyak sehingga bahan perapan sedikit garing. Siap, masukkan minyak tadi kedalam seafood. Minyak boleh dijadikan dipping untuk roti jugak. Sebab tu gunakan minyak yang berhasiat untuk resepi ini..

Resep ini akan menghasilkan ayam goreng dengan balutan tepung yang keriting dan begitu garing. Silahkan simak bahan-bahan dan langkah-langkah cara membuat ayam goreng tepung di bawah ini. Smashed fried chicken with green chilli. Ayam Goreng — Siapa yang tidak kenal salah satu makanan merakyat yang satu ini. Olahan ayam goreng yang paling terkenal di seluruh dunia tentunya anda sudah tahu kan.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam atau Seafood Goreng Green Curry ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!