Home

Resepi Sup Ayam Berjagung ala² chinese style Sedap 14 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Sup Ayam Berjagung ala² chinese style di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Sup Ayam Berjagung ala² chinese style yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Sup Ayam Berjagung ala² chinese style - velavinkabakery.com

14 Ingredients of Resepi Sup Ayam Berjagung ala² chinese style

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Sup Ayam Berjagung ala² chinese style ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 14 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 - Ketul Dada Ayam (potong dadu) @ paha ayam jgn dibuang kulit.
  2. Sedia 1 Tin - Jagung Premium.
  3. Sedia 3 Ulas - Bawang Merah (hiris halus).
  4. Sedia 3 Ulas - Bawang Putih (dipukul jgn sampai pecah ye).
  5. Sedia 1 - Biji Lobak Merah (potong memanjang).
  6. Sedia Sedikit - Daun Bawang (potong memanjang).
  7. Sedia 50-80 gm - Kulat [email protected] Hitam(rendam sampai mengembang-hiris).
  8. Sedia 2 - Biji Telur Ayam.
  9. Sedia - Tepung Jagung secukupnya.
  10. Sedia - Lada sulah secukupnya (optional).
  11. Sedia - Minyak secukupnya.
  12. Sedia - Serbuk perasa secukupnya.
  13. Sedia - Chicken stock secukupnya (optional).
  14. Sedia - Air Secukupnya.

5 Step by Step Sup Ayam Berjagung ala² chinese style

Dah ada 14 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Sup Ayam Berjagung ala² chinese style pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Goreng dahulu dada ayam sehingga separuh masak,siap alihkan..
  2. Tumis bawang merah,bawang putih dan halia sehingga naik bau..dan masukkan Air ke dalam bahan yg dah ditumis..kacau lagi sehingga mendidih,barulah masukkan Chicken Stock dan lobak merah...
  3. Masukkan Ayam,jagung tin,dan kulat kedalam.Biarkan selama beberapa minit...
  4. Selepas itu barulah masukkan daun sup,telur yg dah dipecahkan,serbuk perasa dan biarkan sehingga betul² mendidih barulah masukkan tepung jagung yang sudah diberikan air ke dalam sup td,gaul lagi sehingga betul² pekat...
  5. Dah siap dihidangkan..ambik gambar 🤤🤤..panas² mcm tu..sedap..selamat mencuba..🥰🥰.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Sup Ayam Berjagung ala² chinese style ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!