Home

Resepi Kuih Buah Melaka Mak Mudah 5 Langkah

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Kuih Buah Melaka Mak di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kuih Buah Melaka Mak yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Kuih Buah Melaka Mak - velavinkabakery.com

4 Ingredients of Resepi Kuih Buah Melaka Mak

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kuih Buah Melaka Mak ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 4 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Tepung Pulut.
  2. Sedia - Air.
  3. Sedia - Kelapa parut (putih/ isi sahaja).
  4. Sedia - Gula Melaka dicincang dadu (sederhana).

5 Cara Penyediaan Kuih Buah Melaka Mak

Dah ada 4 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kuih Buah Melaka Mak pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Masukkan air kedalam tepung pulut. Letakkan perwarna dan uli sehingga doh tersebut tidak melekat ditangan. Kawal air mengikut kelikatan doh..
  2. Ambik sejemput doh dan leperkan kemudian ambil sebiji gula melaka yang telah dipotong dadu, bungkus dengan doh yang dilepakan dan uli di dinding mangkuk bagi mnjadiknnya bentuk gul.
  3. Kemudian letak diatas dulang or pinggan berjauhan antara satu sama lain..
  4. Kemudain panaskan periuk didihkan air. Masukkan satu persatu guli yang diuli tadi kedalam air yang mendidih, tunggu sehingga iaya timbul sendri dan angkat..
  5. Sementara itu ambil kelapa letakan didalam dulang. Buah melaka yang telah diangkat letak di atas kelapa dan goyangkan duling kekiri dan kekanan supaya kelapa melekat di dinding buah melaka. Dan siap untyk dihidang..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kuih Buah Melaka Mak ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!