Home

Cara Membuat Nasi Briyani Kambing Rempah Tin Adabi Cepat 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Nasi Briyani Kambing Rempah Tin Adabi di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Briyani Kambing Rempah Tin Adabi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Nasi Briyani Kambing Rempah Tin Adabi - velavinkabakery.com

20 Bahan - Bahan Resepi Nasi Briyani Kambing Rempah Tin Adabi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Briyani Kambing Rempah Tin Adabi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 20 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 tin - kari kambing adabi.
  2. Sedia - Bunga lawang 4 biji.
  3. Sedia - Bunga cengkih 4 biji.
  4. Sedia - Bawang kecil 5 biji -blend.
  5. Sedia - bawang besar 2 biji -blend.
  6. Sedia - Bawang putih 1 ulas-blend.
  7. Sedia - I inchi halia -blend.
  8. Sedia - Bawang besar 2 biji -blend.
  9. Sedia - Pelaga 3 biji.
  10. Sedia - Beras Basmathi 3 cawan 10 org mkn.
  11. Sedia 3 cawan - air.
  12. Sedia 1 tin - Susu cair.
  13. Sedia - Tomato 3 biji - kisar.
  14. Sedia - Gajus dan kismis di goreng.
  15. Sedia Daun - batang ketumbar dan pudina dibersihkan.
  16. Sedia - Minyak sapi 2 sudu.
  17. Sedia Daun - pandan diikat simpul.
  18. Sedia 1 - kiub ayam knor.
  19. Sedia 2 - sudu garam.
  20. Sedia 2 - sudu gula.

4 Cara Membuat Nasi Briyani Kambing Rempah Tin Adabi

Dah ada 20 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Briyani Kambing Rempah Tin Adabi pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Rendam beras 3 cawan dalam air selama 20 minit..
  2. Sediakan kuali..masukkan minyak sapi.Tulis bahan blend.masukkan buah pelaga bunga lawang bunga cingkih dan pelaga.tumis semua sehingga keperangan.masukkan 2 tin kari kambing..lepas tu pudina dan daun ketumbar.masukan e cawan beras dan satu tin susu cair..gaul dan masukkan semua ke dalam periuk nasi goshop primada..
  3. Then tekan kepada susu tekanan masakan nasi briyani.(pressure cooker well done sebab kena bagi kambing masak betul). Bila dah masak..tabur buah gajus dan buah kismis yg digoreng dulu degn minyak sapi.
  4. Tumis bahan blend.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Briyani Kambing Rempah Tin Adabi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!