Home

Resepi Resepi Nasi Briyani Brahims Mudah 6 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Resepi Nasi Briyani Brahims di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Resepi Nasi Briyani Brahims yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Resepi Nasi Briyani Brahims - velavinkabakery.com

18 Ingredients of Resepi Resepi Nasi Briyani Brahims

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Resepi Nasi Briyani Brahims ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 18 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan A.
  2. Sedia 3 cawan - beras basmathi - basuh bersih dan rendam.
  3. Sedia - Bahan B (Rebusan Stok Ayam).
  4. Sedia 1/2 - ekor ayam (terpulang citarasa masing2).
  5. Sedia 2 - bj cili padi.
  6. Sedia 1 helai - daun pandan.
  7. Sedia 2 helai - daun salam.
  8. Sedia 2 - sudu pes nasi briyani brahims.
  9. Sedia 1 - peket rempah tumis kayu manis empat sekawan.
  10. Sedia - Bahan C (Tumis dan masak nasi).
  11. Sedia 1 - bj bawang merah dihiris.
  12. Sedia 2 ulas - bawang putih dihiris.
  13. Sedia 1/2 - inci halia diketuk.
  14. Sedia 2 - sudu mentega (sy guna garlic buttercup).
  15. Sedia 1 - senduk susu full cream (nak ganti susu cair pun boleh).
  16. Sedia 1 - sudu garam.
  17. Sedia 1 - sudu perasa masakan hilal.
  18. Sedia 4 cawan - air kosong.

6 Step by Step Resepi Nasi Briyani Brahims

Dah ada 18 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Resepi Nasi Briyani Brahims pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Mula2 sekali rendam beras basmathi. Kita rendam lebih kurang 20mnt. Kemudian, tumis bahan B dan masukkan ayam serta air untuk direbus sehingga empuk..
  2. Rebus sehingga empuk, dah elok masaknya, asingkan ayam dan kuah rebusan td dalam mangkuk berasingan. Kuah rebusan ayam tu akan digunakan utk tanak nasi..
  3. Kemudian, ambil periuk nasi elektrik, masukkan mentega, dan bahan hiris utk masak nasi. Tumis sekejap hingga naik bau..
  4. Kemudian, masukkan beras yg sudah direndam tadi, dan gaul sebati dgn bahan yg ditumis..
  5. Kemudian, masukkan air rebusan td dengan semua bahan2 yg direbus sekali, masukkan lebihan pes nasi briyani brahims, masukkan susu dan masukkan garam serta perasa masakan secukupnya..
  6. Kemudian, masak sehingga nasi masak elok. Rasanya yg sedap dan baunya yg harum sangat2 menyelerakan. Sy buat set dgn ayam madu tandoori selasih dan sambal tumis udang brahims. Resepi 2 lagi menu dlm set nasi briyani brahims ni, sy masukkan dlm entri yg lain ye.. Selamat mencuba ☺️🥰.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Resepi Nasi Briyani Brahims ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!