Home

Resepi Ayam Masak Thai Instant Cepat 8 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ayam Masak Thai Instant di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Masak Thai Instant yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Boleh tahan sedap jugak ayam masak Thai ni. Lebih kurang rasa macam ayam masak cili padi. Jom tengok resepi ayam masak Thai kat bawah ni.

Ayam Masak Thai Instant - velavinkabakery.com Masakan ni memang wajib guna cili segar, barulah mengancam. Bosan dengan menu ayam masak merah? Tak pun ayam masak kicap dan ayam goreng?

8 Ingredients of Resepi Ayam Masak Thai Instant

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Masak Thai Instant ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Ayam Seekor.
  2. Sedia 1 - sudu kecil Garam.
  3. Sedia 1 - sudu kecil Serbuk kunyit.
  4. Sedia 1 cawan - Minyak.
  5. Sedia 1 - btg Serai.
  6. Sedia 5 helai - Daun limau purut.
  7. Sedia 1 - biji Tomato.
  8. Sedia 2 sudu makan - Thai Cili Paste.

Jom, apa kata kali ini cuba buat resipi ayam masak Thai pula. Siapa yang gemarkan masakan yang masam masam manis, wajib cuba! Lagi yang saya tengok ialah ayam masak kicap yang sangat simple, sesuai untuk hidangan anak anak kecil yang tidak boleh mengambil makanan pedas. Jadi hari ini, saya memasak ayam masak kicap seperti Fasha Sanda.

3 Cara Memasak Ayam Masak Thai Instant

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Masak Thai Instant pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Ayam di goreng bersama perapan garam dan kunyit macam biasa..
  2. Lepas siap goreng ayam, gunakan minyak yg sama utk menumis. Jika minyak terlalu byk bole di kurangkan dan gunakan hanya anggaran 1 sudu mkn shj. Tumis thai cili paste shingga naik bau dan masukkan serai dan daun limau purut. Kacau seketika..
  3. Kemudian bole masukkan ayam goreng td dan gaul rata sehingga semua ayam bersalut sos. Akhir skali masukkan tomato dan kacau manja utk elakkan tomato hancur. Siap !.

Kalau korang selalu mengejar masa untuk masak malam, bolehlah try Biasanya anda pernah dengar ayam atau daging Kari Hijau Thai. Tetapi anda juga boleh membuat kari Thai ini dengan menggunakan udang. Jika dah jemu dengan menu Ayam Pedas, Ayam Halia, Ayam Sambal, Ayam Kicap dan sebagainya, apa kata hari ni cuba menu Ayam Masak Thai ni pula. AYAM MASAK BALI - Lauk ini adalah masak kicap versi berempah. Pada Kjee, ia lebih sedap daripada masak kicap kita yang biasa.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Masak Thai Instant ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!