Home

Cara Memasak Puding roti kukus Enak 6 Langkah

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Puding roti kukus di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding roti kukus yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Resepi Puding Roti Kukus Simple Sedap Kali ini saya akan membagikan cara membuat "PUDING ROTI TAWAR KUKUS". Roti kukus atau biasa disebut bolu kukus ini sangat terkenal dengan bentuknya yang mekar, rasanya yang lezat Resep Roti Kukus - Di antara jajaran kue tradisional Indonesia, pasti mengenal yang.

Puding roti kukus - velavinkabakery.com Jangan bikin gorengan melulu ya, Moms. Roti tawar siapa yang tidak tahu namanya, dan banyak dijual super market. Roti tawar biasanya dimakan dengan berbagai macam rasa selai dan meses.

14 Bahan - Bahan Resepi Puding roti kukus

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding roti kukus ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 14 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 8 keping - roti.
  2. Sedia 4 - biji telur.
  3. Sedia 4 - sudu besar gula castor/gula pasir.
  4. Sedia 1 - sudu kecil esen vanila.
  5. Sedia 1 tin - susu cair.
  6. Sedia - Chocolate chips.
  7. Sedia - Butter.
  8. Sedia - Sos custard.
  9. Sedia 2/3 - sudu tepung custard.
  10. Sedia 1 tin - susu cair.
  11. Sedia 1/2 tin - air.
  12. Sedia 4 - sudu gula castor/gula pasir.
  13. Sedia 1 - sudu esen vanila.
  14. Sedia - Secubit garam.

Puding roti merupakan hidangan pencuci mulut yang popular di kebanyakan negara, termasuk di England, Perancis, Belgium, Puerto Rico, Mexico, Argentina. Silahkan klik link di bawah ini: Puding Nasi - Dessert dingin. Puding roti ini ada versi kukusnya juga, kok. Kali ini, saya sedang ingin menikmati puding roti dengan aroma lain.

6 Step by Step Puding roti kukus

Dah ada 14 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding roti kukus pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Campurkan telur, gula castor, susu cair dan esen vanila. Kacau sebati.
  2. Sapu roti dengan butter. Carik-carikan roti bagi kecil. Susun dalam loyang. Selangkan dengan chocolate chips..
  3. Tuang aduan (langkah 1) dalam loyang berisi roti tadi. Tekan-tekan roti bagi terendam..
  4. Kukus selama 40 minit..
  5. Dalam kuali lain, campurkan semua bahan-bahan untuk membuat sos custard. Kacau sebati di atas dapur dengan api kecil hingga mendidih. Pastikan sentiasa kacau untuk elak berketul..
  6. Siap untuk dihidang!.

Jadilah puding roti kukus pandan ini. Siapa peminat resepi puding roti kukus kat sini ? Sedapnya kan makan lak dengan kuah kastard Takpe, kali ni kami bagi resepi puding roti simple yang hanya kukus dan guna blender ja. Puding roti tawar kukus. foto: [email protected] Puding Roti Tawar Kukus mungkin bisa menjadi pilihan untuk Anda.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding roti kukus ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!