Home

Cara Membuat Masak Lemak Ayam Cepat 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Masak Lemak Ayam di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Masak Lemak Ayam yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Tips dan Rahsianya. Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api yang sangatlah sedap. Che Nom sangat beruntung kerana ada seorang follower yang ikhlas sudi berkongsi resepi yang asli dari.

Masak Lemak Ayam - velavinkabakery.com When I was growing up, we would always get a whole chicken at. Sebenarnya ada banyak cara nak masak ayam masak lemak ni. Lain orang, lain negeri, lain Saya sediakan video ayam masak lemak kat bawah ni.

7 Bahan - Bahan Resepi Masak Lemak Ayam

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Masak Lemak Ayam ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - kilo ayam.
  2. Sedia 2 - biji bawang besar.
  3. Sedia 7 - biji cili padi (ikut citarasa).
  4. Sedia 2 - inci kunyit hidup.
  5. Sedia 1/2 - biji kelapa (santan).
  6. Sedia - Sehelai daun kunyit.
  7. Sedia - Garam secukup rasa.

Boleh la tengok ye sebelum masak tu. Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah. Sebab kadang tu kalau dah tahap Harini baru ada mood nak masak ayam lemak cili padi. Disebabkan sekarang Dya duk kat Negeri..berlemak. hari ini saya ingin kongsikan resepi ayam masak lemak cili padi yang sangat sesuai untuk adik-adik yang baru nak belajar masak gulai atau masak berkuah kerana olahan ini amat mudahnya.

5 Cara Penyediaan Masak Lemak Ayam

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Masak Lemak Ayam pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Bawang dan kunyit hidup dikisar halus dengan sedikit air. Masukkan ke dalam kuali dan masak sehingga mendidih..
  2. Masukkan ayam. Kacau sebati dan masak ayam sehingga empuk..
  3. Masukkan santan..
  4. Masukkan garam dan daun kunyit. Kacau sebati dan masak sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan seketika..
  5. Sedia untuk dihidang dan dimakan bersama-sama nasi putih panas. Selamat mencuba ☺️.

Master the art of making ayam masak lemak! Lauk klasik Ayam Masak Lemak Kuning sudahpun siap untuk dinikmati! Lauk simple ini memang best kalau dinikmati bersama nasi putih panas, sayur goreng kicap, sambal terung dan sambal belacan. Dok ulang ulang, akhirnya masak aje Ayam Masak Lemak Hijau. Bukan apa, kadang menu ayam ni ada yang kena goring dulu ayamnya, toskan dan kemudian baru masak kuahnya.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Masak Lemak Ayam ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!