Home

Cara Memasak Nasi Ayam Basmathi Simple Enak 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Nasi Ayam Basmathi Simple di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Ayam Basmathi Simple yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Bahan Nasi Ayam: Minyak utk menumis Bwg merah,putih Serai Pewarna kuning-kunyit Sup ayam. Ayam yg diperap beberapa minit digoreng dan di potong. Mesti ramai yang suka makan nasi ayam kan.

Nasi Ayam Basmathi Simple - velavinkabakery.com Resepi nasi ayam adalah antara carian tentang masakan yang popular di Google. Hidangan nasi ayam adalah menu Ianya juga nasi ayam versi yang paling mudah dan simple! Dalam perkongsian ini, saya nak tunjukkan resepi nasi ayam hainan dan roasted.

19 Bahan - Bahan Resepi Nasi Ayam Basmathi Simple

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Ayam Basmathi Simple ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 19 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan Untuk Nasi.
  2. Sedia - Buttercup 2 Sb.
  3. Sedia Daun - pandan 2 helai.
  4. Sedia - Air Rebusan Sup Ayam 3 cup.
  5. Sedia - Garam 1sk.
  6. Sedia - Bawang putih 5 ulas *tumbuk.
  7. Sedia - Halia 2inci *tumbuk.
  8. Sedia - Bahan untuk Sup Ayam.
  9. Sedia - Minyak masak 2sb.
  10. Sedia - Rempah tumisan Bunjut & Garam Secubit.
  11. Sedia - Bawang merah 1 labu.
  12. Sedia 5 ulas - Bawang Putih.
  13. Sedia - Halia 2 inci.
  14. Sedia - Sos Nasi Ayam.
  15. Sedia - Air Rebusan Sup Ayam 2 cup.
  16. Sedia 3 ulas - Bawang putih.
  17. Sedia - Halia 2 inci.
  18. Sedia - Garam secukup rasa.
  19. Sedia - Lada kering 6 tangkai.

Resepi Nasi Ayam Simple - saya teringat ketika hari raya besar, saya singgah di rumah kakak saya. namanya kak Ros. kak ros akhirnya dengan malu-malu saya cuba bertanya kepada kak ros. bagaimana cara dia membuat ayam simple tapi sangat sedap macam ini. Kalau saya masak nasi ayam simple dan sedap je hari ni. Sekali harung je.tak perlu fikir lauk-lauk lain dah. Hmm.pernah tak masak nasi ayam letak lemaknya?

5 Step by Step Nasi Ayam Basmathi Simple

Dah ada 19 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Ayam Basmathi Simple pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Rendam beras basmathi sekurang2 nya 30 minit..
  2. Untuk sup sediakan sup dahulu. Tumis sup guna bawang halia rempah tumisan yang di sediakan. Masukkan air garam dan ayam. Tambahkan secukup rasa. Reneh sehingga ayam masak. Bila sup dah masak. Ambil air rebusan sup 3 cawan. Untuk masak nasi..
  3. Untuk nasi, tumis dahulu bawang putih dan halia yang telah di tumbuk bersama daun pandan. Jangan tumis terlalu lama. Kemudian masukkan beras dan air sukatan. Untuk beras basmati 4 cup air sup rebusan saya guna 3 cup. Bergantung atas basmathi. Kemudian tutup periuk tunggu hingga nasi masak..
  4. Untuk sos, rebus dahulu lada kering kemudian blend. Blend bersama bawang putih dan halia. Dalam periuk lain, masukkan air rebusan sup dan masak bersama bahan yg di blend tadi hingga pekat. Letakkan serbuk secukup rasa dan sedikit garam.
  5. Untuk sup boleh tambahkan daun sup. Dan panaskan semula. Hiaskan tomato dan timun atau salad. Siap untun di hidangkan!.

Kebanyakkan orang memang biasa masukkan lemak ayam terutama sekali yang berniaga nasi ayam. Kalau nak tahu, resepi nasi ayam simple dan sedap sangat berbaloi untuk di masak terutama pada hari cuti. Dengan aroma nasi ayam yang dihasilkan dapat membuka selera anak-anak. Dapat juga duduk bersama menikmati menu nasi ayam dengan ahli keluarga. Walaupun pakai berasnya basmati, tapi nasi kebuli resep ini super simple karena dimasak dalam rice cooker.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Ayam Basmathi Simple ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!