Home

Cara Membuat Ayam dan rebung jeruk masak lemak cili api Enak 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam dan rebung jeruk masak lemak cili api di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam dan rebung jeruk masak lemak cili api yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Like, share dan subscribe youtube channel saya. This is a family-favourite recipe that originates from my hometown, Negeri Sembilan. It is a very simple but delicious dish to make.

Ayam dan rebung jeruk masak lemak cili api - velavinkabakery.com Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api yang sangatlah sedap. Che Nom sangat beruntung kerana ada seorang follower yang ikhlas sudi berkongsi resepi yang asli dari. AYAM MASAK LEMAK KUNING - adalah salah satu resepi yang mudah tapi sedap dan sangat sesuai di masak ketika hari yang sibuk.

11 Ingredients of Resepi Ayam dan rebung jeruk masak lemak cili api

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam dan rebung jeruk masak lemak cili api ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1/2 - ekor ayam dipotong kecik.
  2. Sedia 2 kotak - santan.
  3. Sedia 3 - biji bawang merah.
  4. Sedia 2 ulas - bawang putih.
  5. Sedia 1/2 - biji bawang holland.
  6. Sedia 5 - biji cili padi.
  7. Sedia 1 - biji cili merah (size besar).
  8. Sedia 1 sudu teh - serbuk kunyit.
  9. Sedia 3 cawan - air.
  10. Sedia - Secubit garam.
  11. Sedia - Secubit gula (jika suka).

Kalau semuanya dah ok, tutup api dan bolehlah di hidangkan. Jika kurang pedas boleh ketukkan cili api dan masukkan ke dalam. Blend kasar cili dan bawang atau boleh tubuk ja. masukkn air, rebung, serai dan bahan blend. Anda nak buh rebung pun boleh.

5 Cara Memasak Ayam dan rebung jeruk masak lemak cili api

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam dan rebung jeruk masak lemak cili api pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Kisar cili padi,cili merah,bawang putih,bawang holland dan serbuk kunyit. Tuang ke dalam periuk..
  2. Masukkan ayam dan secubit garam. Didihkan. Kemudian masukkan rebung..
  3. Didihkan hingga ayam masak..
  4. Masukkan santan dan kacau supaya kuah tidak berketul. Masukkan secubit gula atau serbuka perasa (option)..
  5. Sedia dihidang. Selamat mencuba.

Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi. Menu yang senang dan sedap bagi saya. Sebenarnya ada banyak cara nak masak Saya sediakan video ayam masak lemak kat bawah ni. Boleh la tengok ye sebelum masak tu. Lepas tengok tu jangan lupa. bahan utamanya ialah cili padi, kunyit, dan juga serai. tapi gunakan kunyit hidup dan jangan lupa untuk bawa daun-daun kunyit tapi, resepi yang akan saya share ini mengikut cita rasa saya sendiri. jom kita layan resepi ayam masak lemak cili padi dibawah.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam dan rebung jeruk masak lemak cili api ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!