Home

Cara Membuat Ayam Masak Lemak Cili Api (  nogri style) Enak 11 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api (  nogri style) di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Masak Lemak Cili Api (  nogri style) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Jangan lupa Like, share, Komen dan Subscribe. #PKP #Ayam #MasakLemakAyam. Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api yang sangatlah sedap. Che Nom sangat beruntung kerana ada seorang follower yang ikhlas sudi berkongsi resepi yang asli dari.

Ayam Masak Lemak Cili Api (  nogri style) - velavinkabakery.com Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api cara Negeri Sembilan yang sangatlah sedap. Che Nom sangat beruntung kerana ada orang yang ikhlas sudi berkongsi resepi yang asli dari Negeri Sembilan ini yang sememangnya langsung tidak. Masak ayam lemak cili padi ni paling simple dan tak renyah.

11 Bahan - Bahan Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api (  nogri style)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Masak Lemak Cili Api (  nogri style) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan bahan untuk blend @ tumbuk.
  2. Sedia 15 - biji cili api (klau nak pedas boleh tambah lagi).
  3. Sedia 2 - inci kunyit hidup.
  4. Sedia 1 cawan - air.
  5. Sedia - —--------------------.
  6. Sedia 1 - / 2 ekor ayam - potong dan bersihkan.
  7. Sedia 4 - biji kentang - potong empat.
  8. Sedia 2 batang - serai - diketuk.
  9. Sedia - Rm 3 santan kelapa.
  10. Sedia 1 1/2 - sudu kecil garam.
  11. Sedia 1 keping - asam keping.

Harini baru ada mood nak masak ayam lemak cili padi. Disebabkan sekarang Dya duk kat Negeri Sembilan, Dya dah boleh beza antara masak lemak orang johor dengan negeri sembilan. It is also called Ayam Masak Lemak Cili Api. Cili Api also refers to bird's eye chilli.

3 Cara Memasak Ayam Masak Lemak Cili Api (  nogri style)

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Masak Lemak Cili Api (  nogri style) pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Masukkan bahan yang diblend tadi dalam kuali, serai yg diketuk, kentang dan ayam kacau sebati dalam kuali sekejab..
  2. Masak sekejab sehingga sebati bahan blend dgn ayam,baru masukkan santan dan tambah 4 cawan air lagi, masak sehingga kentang empuk dan ayam masak sekata.tambah garam dan asam keping, kena kacau selalu supaya jangan sampai pecah minyak, dah rasa asam garam, ayam, kentang dah masak boleh lah tutup api..
  3. Taraa siapp untuk dihidang.. 😊😘Selamat mencuba gaiss...

Here is an image of the Royal Mosque of Seri Menanti (Masjid Diraja Tuanku Munawir), full of Moghul infuence, not quite Minangkabau! Located in the state's royal town of Seri. Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Tips dan Rahsianya. Bahan bahan Masukkan ayam dalam periuk dan nyalakan api perlahan. Kacau sehingga kulit ayam nampak kering sedikit.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Masak Lemak Cili Api (  nogri style) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!