Home

Resepi AYAM GORENG KUNYIT πŸ—πŸ— Enak 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi AYAM GORENG KUNYIT πŸ—πŸ— di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan AYAM GORENG KUNYIT πŸ—πŸ— yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Resep 'ayam goreng kunyit' paling teruji. Ayam lg ayam lg,ga ada bosennya masak ayam πŸ˜†πŸ˜†. Alias ayam goreng upin Ipin πŸ—πŸ— favorite anak sulung saya.

AYAM GORENG KUNYIT πŸ—πŸ— - velavinkabakery.com With food trucks making this a fast food meal, we just had to feature this recipe for all of you. It is simple, delicious and truly satisfying! Resep Ayam Goreng - Untuk mengolah makanan berbahankan ayam memang ada banyak sekali caranya, bahkan karena di Indonesia terkenal akan rempat-rempah yang sangat kaya maka ayam itu sendiri bisa di hidangkan dengan cita rasa manis, gurih, berkuah kental hingga dominan rasa pedas.

14 Bahan - Bahan Resepi AYAM GORENG KUNYIT πŸ—πŸ—

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat AYAM GORENG KUNYIT πŸ—πŸ— ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 14 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 Keping - Dada Ayam.
  2. Sedia 1 - Biji Carrot.
  3. Sedia 1/2 - Cauliflower.
  4. Sedia 8 Batang - Kacang Panjang.
  5. Sedia 1 - Biji Bawang Holland.
  6. Sedia 8 - Tangkai Cili Padi.
  7. Sedia 1 - Kiub Pati Ayam Maggi.
  8. Sedia 1 - Sudu Besar Tepung Jagung.
  9. Sedia 1 - Sudu Besar Tepung Beras.
  10. Sedia 1 - Sudu Beaar Serbuk Kunyi.
  11. Sedia 1 - Sudu Besar Serbuk Kari Daging.
  12. Sedia 1/2 - Sudu Kecil Garam.
  13. Sedia 2 - Sudu Kecil Ajinomoto.
  14. Sedia 1 1/2 - Sudu Besar Gula.

Semua orang suka Ayam Goreng, bukan? Bermacam versi ayam goreng boleh dijumpai di Malaysia seperti ayam goreng berempah, ayam penyet, ayam goreng McD, ayam goreng KFC. Mudah, cepat, lazat. ? masak ni je dah cukup dah. Tak payah masak sayur sebab dah ada sayur kat dalam ayam.

4 Cara Penyediaan AYAM GORENG KUNYIT πŸ—πŸ—

Dah ada 14 bahan di atas? Mari tengok cara membuat AYAM GORENG KUNYIT πŸ—πŸ— pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Mula-mula isi ayam di potong dadu, kemudian dicuci dan ditoskan. Kacang panjang dan carrot, boleh dipotong seperti didalam gambar πŸ‘‡πŸΌπŸ‘‡πŸΌ.
  2. Kemudian, ayam yang telah dicuci tadi diperap. Masuk kan tepung jagung, tepung beras, serbuk kunyit, serbuk kari daging, kiub pati ayam, garam, ajinomoto dan gula kedalam ayam. Gaul sehingga sebati. Kemudian biarkan perap selama 30 mins. #Tips : tepung jagung dan tepung beras adalah untuk memberi rasa crispy pada ayam..
  3. Setelah 30 mins, panaskan minyak dan masuk kan ayam. Goreng sehingga ayam bertukar menjadi golden brown atau pun sehingga garing. Apabila ayam sudah garing, boleh masuk kan kacang panjang, carrot dan cauliflower. Masak sehingga sayur masak..
  4. Bila sayur sudah mula masak, boleh masuk kan cili padi dan bawang sebagai hiasan. Masak lagi sehingga lebih kurang 5 mins. Kemudian ayam kunyit is done ! Ayam yang sudah disiap masak tadi boleh dimasuk kan kedalam tapis dahulu suapaya minyak minyak nya dapat ditoskan. Apabila minyak sudah ditos, barulah masuk ke dalam pinggan and ayam kunyit ready to eat ! Selamat Mencuba ✨✨.

Ayam goreng kunyit adalah antara cara masakan ayam yang paling simple dan mudah tetapi sedap dimakan. Ia boleh dimakan terus dengan nasi putih ataupun dihidang menjadi nasi goreng ayam kunyit. "Teringin ayam goreng kunyit, tapi bila masak mesti tak jadi macam dekat kedai yang orang jual tu…". Bukan sahaja orang dewasa malah kanak-kanak juga menggemari masakan ayam goreng kunyit rangup macam yang dijual di kedai makan. Resepi Ayam Goreng Kunyit yang rangup di luar dan lembut di dalamnya. Cara-cara untuk ayam goreng kunyit: Ambil ayam bahagian isi, bersihkan dan potong kecil.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi AYAM GORENG KUNYIT πŸ—πŸ— ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!