Home

Resepi Puding truffle buah naga #KCHUP Cepat 6 Langkah

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Puding truffle buah naga #KCHUP di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding truffle buah naga #KCHUP yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Buah naga sangat lah popular karena banyak kandungan Nutrisi dalam Buah Naga mulai dari vitamin, protein, serat, dan mineral. Hay buntik, kali ini aku share resep pudding ya buntik, ternyata buah naga di bikin pudding itu hasilnya enak banget buntik, yaitu : Resep Pudding buah Naga. Sumber Gambar: Saute Fry & Bake.

Puding truffle buah naga #KCHUP - velavinkabakery.com Nah kali ini aku akan bagiin cara membuat puding buah naga yang simple dan pasti nya puding buah naga ini sehat loh. Apa lagi tekstur nya yang lembut dan. Buah naga merupakan salah satu buah yang banyak dicari karena memiliki rasa yang nikmat.

7 Bahan - Bahan Resepi Puding truffle buah naga #KCHUP

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding truffle buah naga #KCHUP ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 kotak - Swiss roll.
  2. Sedia 1/2 tin - susu cair.
  3. Sedia 1/2 tin - laici.
  4. Sedia 1/2 - paket agar².
  5. Sedia 3 - sudu tepung kastard.
  6. Sedia 1/2 - biji buah naga.
  7. Sedia 3 - sudu gula.

Ciri khas yang dimiliki buah ini adalah manis dan segar, membuat buah naga sering diburu untuk dijadikan salah satu hidangan dalam berbuka puasa. Selain dapat dibuat menjadi jus yang menyegarkan, buah naga. Bagaimana kalau resep puding buah naga dan mangga berikut? Puding buah naga: Haluskan daging buah naga dan susu dengan menggunakan blender.

6 Cara - Cara Puding truffle buah naga #KCHUP

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding truffle buah naga #KCHUP pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Mule² potong Swiss roll dalam bekas, (biase org pakai kek gulung, tapi sy suke Swiss roll, jd sy gune Swiss roll jee, tp ikut selera masing2 je, nak gune kek ape pun) ketebalan tu ikut ske je, nak potong tebal mane pun 🤭 jangan bagi ade ruang celah² dy tu ye. Gune air laici dalam tin tu, bsah²kan sikit Swiss roll tu. Bagi lembab² manje. Jangan bsah sgt plak. Then tekan². mampatkan kek tu..
  2. Sekarang bt kastard plak. Isi ½tin susu cair + ½tin air (guna sukatan tin yg same. Kalau nak bt banyak, gne lah 1tin susu tu terus🤭dan air pun 1tin jgak) masukkan gula, tepung kastard. Kacau sebati sampai tepung tak berketul (jangan isi atas dpur lagi) kacau sebati dlu. Dah sebati. Baru msak atas dpur, gune api kcik je ye. Teruskan kacau, jangan berhenti 🤭.
  3. Terus kacau ye, sampai dia jd pekat skit n ade cm letup² skit tu(warne kuning sbnarnye tu, tapi sbb chya, jd nmpak putih). Ttup api. Masukkan dalam bekas kite tadi. Mampatkan, ratakan ye. Lebih kurang mcm gambar last tu 🤭.
  4. Potong buah naga, laici. Kalau nak isi buah lain bleh je, ikut citarasa sendiri. Lepastu bile kastard dh agak keras. Isi buah-buahan kite tadi. Tekan² skit ye..
  5. Last, msakkan agak². (Sy gune agar² tali, bleh je gune agar² ape yg korang ske (warne jernih) tapi sy tmbh pewarna sikit huhu, Dan sendukkan kedalam bekas kite tadi. Masukkan kedalam peti/ sejukkan seketika. Siap 😋.
  6. Biase gune buah dalam tin. Tapi sy lbih ske gune buah² segar (kcuali laici tu🤭) bleh je tambah buah² lain. Kiwi, strawberry, anggur, ikut selera masing². Enjoy~.

Panaskan buah naga yang telah dihaluskan bersama sisa bahan di atas api kecil. Untuk proses pembuatan puding buah naga, silahkan anda simak liputan berikut ini. Pertama buat adonan puding warna merah dengan cara ambil sebuah wadah kemudian masukan buah naga merah yang telah diblender halus, gula pasir, agar - agar bubuk putih dan air bersih. Dalam kelas kali ini, kamu akan belajar cara membuat Puding Buah Naga. Pudding kreasi baru yang ditata sedemikian rupa menjadi bentuk yang unik.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding truffle buah naga #KCHUP ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!